Биография на основателя на радиото

Written by WEB Manager. Posted in Uncategorised

Благовест Тодоров Порожанов е роден на 7 април 1939 г. в село Горно Уйно, Кюстендилско, но израства в село Соволяно, Кюстендилско, където се установява семейството му. Учи в смесената гимназия град Кюстендил и в гимназията в село Трекляно.

През 60-те години постъпва като солист в Кюстендилския ансамбъл за народни песни и танци с художествен ръководител и диригент Никола Вучков. Напуска Кюстендил и се установява в София. Започва концертни турнета с Георги Широков, после пътува с групата на Райчев, на Чайката,Павел Сираков и др. В Радио "Пловдив" са първите му радио записи с тогавашния оркестър на Аньо Анев от Брани поле и на Никола Илиев от Конуш. През 1968 г. се установява в Кюстендил. Пее по механи и ресторанти, и през 1980 г. отново е солист на Ансамбъла за народни песни и танци в Кюстендил, ръководен от Никола Вучков.

Още през 1976 г. прави първите си записи на кюстендилски народни песни като "Севдено моме". По-късно обикаля околните села и събира стари народни песни. Така записва около 40 народни песни с известните по това време композитори и аранжори като Коста Колев, Боян Нанков, Христофор Раданов, Димитър Пенев и Атанас Вълчев. През тези години издава две дългосвирещи и две малки грамофонни плочи и две малки. През 1989 – 1990 г. пее с оркестри из бивша Югославия. През 1992 г. е един от основателите на “Пирин Фест” в град Сандански. През 2001 г. записва два компактдиска с македонски народни песни “Бисери от Македония”. През 2002 г. печели сребърен медал на фестивала на изкуствата в САЩ. Участва в първия фестивал за автентични и авторски песни “Македония фолк” в град Благоевград с авторската си песен “Яно, моя рано” през 2005 г., където печели награда.

Създава в гр.Кюстендил “Школа за млади таланти и дарования” към читалище “Братство” в Кюстендил, където работи с момичета и момчета от Кюстендил и Дупница. Записва в Българското национално радио и Радио "Благоевград" над 40 песни от Кюстендилския край. Създава повече от 200 авторски песни, част от които са посветени на Кюстендил, Кюстендилския край и България.

Умира на 24 юли 2007 г. в Кюстендил. Погребан е в село Соволяно, където минават детските му години. На 25 март 2008 г. в Соволяно е осветен параклисът "Свето Благовещение", построен в памет на народния певец Благовест Порожанов.

Удостоен е със званието "почетен гражданин на Кюстендил" през 2008 г.

Посетете страницата на Благовест Пориожанов

http://www.blagovest-porojanov.hit.bg/index.html

 

 

Вижте още видео  клипове в YouTube.